اقتصاد مقاومتی
اقتصاد مقاومتی

اقتصاد مقاومتی

اقتصاد مقاومتی در قانون اساسی

Image result for ‫اقتصاد مقاومتی در قانون اساسی‬‎

جامعه آرمانی مورد نظر در قانون اساسی جمهوری اسلامی‌ایران، جامعه‌ای است که بر پایه اصول اساسی اسلام، کرامت و آزادگی انسان حفظ شده و شرایط رشد او در حرکت به سوی نظام الهی فراهم آمده است. ارکان این جامعه بر امامت و رهبری مستمر و ایفای نقش آن در تداوم انقلاب اسلام و نیز اجتهاد مستمر فقهای جامع‏الشرایط بر اساس کتاب و سنت معصومین: استوار است بر از علوم و فنون و تجارب پیشرفته بشری استفاده می‌کند و هر گونه ستمگری و ستم‏کشی و سلطه‏ گری و سلطه پذیری را نفی می‌کند. 

در چنین جامعه‌ای اقتصاد وسیله‌ است و هدف از تحکیم بنیادهای اقتصادی، رفع نیازهای انسان در جریان رشد و تکامل است.

برخی از خصوصیات اساسی جامعه مورد بحث در قانون اساسی به شرح زیر است: 

استقلال سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی. 

آزادی به منزله عامل تحقق استقلال و استعدادهای ملی.


ویژگی های اقتصاد در جامعه نمونۀ اسلامی

Image result for ‫ویژگی های اقتصاد‬‎

مکتب اقتصادی اسلام، در صدد تامین اهداف فراوانی است که برخی از آنها اخلاقی و برخی دیگر اجتماعی است، در این جا به بعضی از آن اهداف که دارای اهمیت بیشتری است، اشاره می شود: 

1. حاکمیت سیاسی اسلام 

2. تحکیم ارزش های معنوی و اخلاقی 

3. برپایی عدالت اجتماعی 

4. عدم وابستگی اقتصادی 

5. خودکفایی و اقتدار اقتصادی

6. توسعه و رشد

7. رفاه عمومی 

اهداف مذکور همه در عرض هم نیستند بلکه برخی از آنها با حفظ برخی دیگر هدف قرار می گیرند، مثلا سه هدف آخر به این شرط مطلوب اند که لطمه ای به چهار هدف اول نزنند.


سیاست های مالی ازدیدگاه قرآن

Image result for ‫سیاست های مالی ازدیدگاه قرآن‬‎

نویسنده با تأکید بر این که آن چه دولت ها در قالب سیاست مالی به عنوان اهداف اقتصادی-اجتماعی اجرا می کنند،در قرآن به شکل بسیاردقیق و انسانی تر آمده است،بحث خود را آغاز نموده است. 

وی با مروری به اهداف سیاست های مالی چون تخصیص منابع، توزیع مجدد در آمد، تثبیت اقتصادی و تأمین بودجه دولت به اهداف قرآنی می پردازد که از آن جمله اند: آزادی انسان ها، توزیع مجدد در آمد، سرمایه گذاری زیربنایی و تأمین بودجه با اتکا بر اصل بنیادین عدالت. 

شکی نیست که تحقق اهداف نیاز به ابزارهایی برای وصول به آنها دارد و این امر از نظر قرآن نیز دور نمانده است، چنان که نویسنده اظهار می دارداین ها عبارتند از:مالیات ثابت و متغیر، سیاست درآمدی مبتنی بر سطح اسراف و تبذیر و هزینه های دولت از طریق ایجاد تعادل و توازن در سطح عمومی جامعه.

ابزارهای سیاست مالی از دیدگاه قرآن   

از دیدگاه اسلام، سه ابزار برای اعمال برنامه های دولت و هدایت فعالیت های اقتصادی در مسیر مطلوب و تأمین اهداف اقتصادی وجود دارد:

 مالیات ها :

اگر نرخ مالیات های اسلامی را ثابت در نظر بگیریم (هرچند شواهد تاریخی به انعطاف پذیری آن گواهی می دهد، نحوه یهزینه کردن آن تأثیرانبساطی و انقباضی بر اقتصاد می گذارد. همچنین است سازوکار خودکاری که مالیات به نرخ ثابت به همراه دارد.